Rezerwacja telefoniczna*

poniedziałek - piątek
od 9:00 do 17:00

71 724 23 77

opłata za 1 impuls wg stawki Twojego operatora

Ubezpieczenia i zniżki

Zaplanuj swoje wakacje

Peru - przewodnik turystyczny

Położenie, powierzchnia i ludność

Peru to trzecie co do wielkości państwo w Ameryce Południowej, położone nad Oceanem Spokojnym, składające się z trzech malowniczych krain geograficznych - wybrzeża, łańcuchów And i Selvii. Najwyższym szczytem peruwiańskich Andów jest Huascaran (6 768 m n.p.m.). Większa część Peru należy do dorzecza Amazonki. W Andach znajdują się źródła tej największej rzeki świata. Na południu kraju położone jest jezioro Titicaca. Jest to największy naturalny zbiornik wodny w Ameryce Południowej o powierzchni 8 100 km2 i głębokości 304 m. Stolicą Peru jest Lima.
Peruwiańczycy są narodem wieloetnicznym. Najliczniejszą populacją są Indianie, następnie Metysi oraz a biali, głównie pochodzenia hiszpańskiego.
Językiem urzędowym jest hiszpański, lecz Indianie posługują się także swoim językiem, tj. keczua lub ajmara. Obowiązującą walutą jest nowy sol.

 

Kultura i zwyczaje

Tradycyjna kultura peruwiańska została zniszczona przez hiszpańską konkwistę w XVI w, ale prawie połowa mieszkańców Peru jest Indianami czystej krwi. Mieszkają oni w najbardziej niedostępnych rejonach Peru, ukryci w górskich wioskach, posługują się językami keczua i aymara, a ich wierzenia i obyczaje są kwintesencją tradycji andyjskiej oraz kultury narzuconej przez Hiszpanów. Wielu antropologów jest zafascynowanych tym krajem, gdyż mieszka tutaj ok. 50 różnych grup etnicznych, i choć trudno w to uwierzyć niektóre pozostają w dalszym ciągu odcięte od cywilizacji.

Większość plemion indiańskich wciąż w niewielkim stopniu korzysta ze wzrostu gospodarczego kraju. W wiejskich regionach ludność utrzymuje się z uprawy ziemi i hodowli kóz bądź lam i alpak. Indianie szyją też odzież z lamiej weny, jadają mięso z lam i ogrzewają domy ich suszonym nawozem. Sposób odżywiania się tych ludzi oraz stan ich zdrowia pozostają na bardzo niskim poziomie. Prawie połowa peruwiańskich dzieci jest niedożywiona. Peru należy do krajów z najniższą średnia racją żywnościową na mieszkańca dziennie.

Turystyka

Peru to wymarzony kraj zarówno dla podróżników jak i archeologów. To właśnie tutaj Inkowie - lud czcicieli Słońca, stworzył jedną z najznakomitszych kultur, która istniała na długo przed przybyciem Europejczyków. Relikty tej jednej z najstarszych cywilizacji na świecie do dziś fascynują wielu ludzi. Do najsłynniejszych atrakcji jakie czekają na osoby spędzające wczasy w Peru należą: tajemnicze inkaskie ruiny w pobliży Cusco, górska stolica Machu Picchu, ogromne rysunki na pustyni Nazca, grobowce ludu Collas zwane chullpas w rejonie jeziora Titicaca, olbrzymie miasto Chan Chan oraz grobowiec władcy Sipan. Mimo iż, historia tych miejsc nie została nigdzie zapisana to przetrwała w przepięknych, zagadkowych przedmiotach ze złota, srebra i kamienia. Niezwykłe położenie geograficzne sprawia także, że Peru przyciąga turystów z całego świata. Prawie połowa terytorium Peru to dzika puszcza, pełna charakterystycznych krajobrazów i dzikich zwierząt a wzdłuż wybrzeża rozciągają się gorące i suche tereny pustynne. Podróż do tego kraju to niezapomniane przeżycie.

Podróż

Z Polski nie latają bezpośrednie samoloty do Peru, leci się zawsze z przesiadką w którymś porcie lotniczym Europy lub poza Europą. Korzystne ceny przelotu oferują najwięksi światowi przewoźnicy, na przykład British Airways, KLM, Lufthansa czy Air France. Większość samolotów z Europy i Ameryki Północnej ląduje na Aeropuerto Internacional Jorge Chávez w Limie, tylko nieliczne docierają do Iquitos, w amazońskiej części Peru.

Kuchnia

Kuchnia peruwiańska jest zróżnicowana. Zależy od regionu i panujących tam warunków oraz kultury kulinarnej. Im wyżej w góry tym mniej dań rybnych, a więcej mięsnych. Zwykle podawana jest tu gęsta i sycąca zupa z makaronem, wołowiną, jajkiem, mlekiem i warzywami (sopa a la criolla) lub awokado nadziewane warzywami z majonezem (palta a la jardinera). Natomiast tradycyjnymi potrawami podawanymi na wybrzeżu są m.in.: zimna ryba marynowana z cytryną, cebulą i chili, serwowana z gotowanymi lub słodkimi ziemniakami (ceviche de corvina), oraz podane podobnie krewetki (ceviche de camarones). Bardzo popularny jest stek smażony z cebulą, pomidorami i ziemniakami podawany z ryżem (lomo saltado). Peruwiańczycy piją te same napoje, co Europejczycy, tylko dużo słodsze. Wśród napojów alkoholowych można spotkać kilka gatunków piwa i to zarówno jasne (malta) jak i ciemne (negra). Do najsłynniejszych browarów należy Cuzco oraz Arequipa. Peruwiańskie wina są niezłe, ale nie tak dobre jak w Chile czy Argentynie. Najlepsze to Tacama i Ocucaje. Specjalnością Peruwiańczyków jest pisco, napój narodowy, który zazwyczaj podaje się w postaci koktajlu z białkiem jaj, sokiem z cytryny, słodkim syropem i lodem.

Zwiedzanie

Lima - stolica i największe miasto Peru. Warto zobaczyć tu Plaza de Armas - najważniejszy plac w mieście, wokół którego znajdują się najsłynniejsze budowle stolicy, m.in. Pałac Rządowy, pałac arcybiskupi i katedra z grobowcem Pizarra.
Machu Picchu i Szlak Inków - Zaginione Miasto Inków na szczycie urwistej góry, urzekające i tajemnicze.
Jezioro Titicaca - jezioro w górskiej kotlinie na pograniczu peruwiańsko-boliwijskim, a na nim niezwykłe wyspy i indiańskie wioski unoszące się na podłożu z trzcin.
Arequipa - miasto położone wśród dymiących wulkanów, pełne budowli z czasów kolonialnych, gdzie odnaleziono zakonserwowane w lodzie mumie Inków.
Nazca - 30-tysięczne miasto leżące 450 km od Limy. Turyści przybywają tu, by zobaczyć dzieła sztuki kultury Nazca i tajemnicze, gigantyczne linie wytyczone na płaskowyżu o tej samej nazwie.
Plaza de Armas - historyczne centrum z XVII-wieczną katedrą i kościołem jezuitów La Campańa, będącym najwspanialszym zabytkiem stylu mestizo.
Monasterio de Santa Catalina (klasztor św. Katarzyny) - najbardziej fascynujący przykład kolonialnej architektury sakralnej Peru. Wzniesiony w 1580 r. i rozbudowany w XVII w. jest właściwie miastem otoczonym murami.

Zdrowie

Szczepienia ochronne w zasadzie nie są wymagane. Najgroźniejszymi chorobami są malaria i żółta febra, grożące w dżungli na północ i na południe od Amazonki. Malaria występuje także na wybrzeżu. Osoby decydujące się na wczasy w Peru powinny zaopatrzyć się w środki przeciw malarii. Bezwzględnie należy przestrzegać elementarnych zasad higieny. Trzeba zwracać uwagę na spożywane owoce morza, pić jedynie wodę butelkowaną i korzystać z dobrych, sprawdzonych restauracji. Warto wykupić przed wyjazdem ubezpieczenie zdrowotne, które pokryje wszelkie koszty medyczne. Polisy polskich towarzystw ubezpieczeniowych są honorowane przez stronę peruwiańską, o ile są one uznawane międzynarodowo.

 

Ambasada

Ambasada RP w Peru
Avenida Salaverry 1978, Jesús María,
Lima 11, Peru
tel. (0511) 4713-920, fax. 4 713-925, 4 714-813
e-mail: consrplima@amauta.rcp.net.pe
www.polonia.org.pe

 

Informujemy, że strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Ustawieniami plikow cookies można zarządzać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się aby ukryć ten komunikat.