Rezerwacja telefoniczna*

poniedziałek - piątek
od 9:00 do 17:00

71 724 23 77

opłata za 1 impuls wg stawki Twojego operatora

Ubezpieczenia i zniżki

Zaplanuj swoje wakacje

Przewodnik po Madagaskarze

Położenie, powierzchnia i ludność

Madagaskar to wyspa o powierzchni 587 040 km², położona w zachodniej części Oceanu Indyjskiego, u południowo-wschodnich wybrzeży Afryki. Jest to czwarta co do wielkości wyspa na świecie (po Grenlandii, Nowej Gwinei i Borneo, wyłączając Australię). Środek wyspy to pokryte sawanną płaskowyże o wysokości do 2886 m. Ponad nimi wznoszą się potężne góry wulkaniczne m.in.: Tsaratanana (najwyższy szczyt kraju, Maromokotro, 2876 m n.p.m.). Na wschodzie porośnięte lasem góry opadają stromo ku gorącemu lecz wilgotnemu wybrzeżu. Na zachodzie teren opada łagodniej, jest bardziej suchy, porośnięty trawą i krzewami.

Główne grupy etniczne zamieszkujące wyspę to: pochodzenia malajsko-indonezyjskiego (Merina i pokrewni im Betsileo), afrykańsko-arabsko-malajsko-indonezyjskiego (Betsimisaraka, Tsimihety, Antaisaka, Sakalava), Francuzi, Hindusi, Kreole, Komorczycy. Religia: animiści 52%, chrześcijanie 41%, muzułmanie 7%. Stolicą jest Antananarywa. Językiem urzędowym jest francuski i malgaski, a obowiązującą walutą ariary (MGA), 1 ariary to 5 iraimbilanja. Dawniej jednostką monetarną był frank malgaski (1 frank =100 centymów), jednak powoli wychodzi on już z obiegu.

 

Kultura i zwyczaje

 

Madagaskar jest jednym z biedniejszych i najsłabiej rozwiniętych krajów świata. Większość mieszkańców pracuje na roli lecz pozyskane zbiory wystarczają jedynie na wyżywienie rodziny.

Malgasze są bardzo mili, serdeczni, otwarci i chętnie służą pomocą. Dzieci zwykle nie odstępują turystów na krok, naśladują każdy ich ruch. Zwłaszcza w małych wioskach. Bez znajomości podstawowych zwrotów oraz liczebników po francusku komunikacja w większości miejsc, wliczając także stolicę, może okazać się niemal niemożliwa. Porozumiewanie się na miejscu po angielsku jest mocno kłopotliwe, gdyż język ten powszechny jedynie wśród przyjezdnych turystów.

 

Turystyka

 

Madagaskar ze swoim unikalnym mikroklimatem, po oderwaniu się od Afryki blisko 165 mln lat temu, stał się jednym z niewielu miejsc na ziemi, gdzie zachowały się endemiczne gatunki roślin i zwierząt, gatunki spotykane tu i nigdzie indziej. Wyspa uważana jest za ojczyznę lemurów, które nie żyją nigdzie indziej na świecie, a spośród kilku żyjących na świecie żyjących gatunków węży boa ponad 70% występuje tylko na Madagaskarze.

Swym zróżnicowaniem i bogactwem wyspa ta przyciągała już od wielu lat nie tylko botaników czy zoologów, ale także stała się doskonałą bazą wypadowo-badawczą dla geologów zwabionych tu cennymi minerałami oraz znawców kuchni przyciągniętych wonnymi przyprawami. Wyspa posiada też idealne miejsca do uprawiani sportów wodnych, zwłaszcza nurkowania, głównie na zachodnim wybrzeżu - okolice Tulearu oraz archipelagu wysp na północy: Nosy Be, Nosy Komba i Nosy Tanikely. Miejsce to ma w sobie magię, która przyciąga niezliczoną ilością kontrastów. Tu czas płynie zupełnie innym rytmem. Podróż najlepiej planować od października do grudnia i od marca do maja.

 

Podróż

 

Najszybciej na Madagaskar można dotrzeć drogą powietrzną. Nie ma bezpośrednich połączeń z Polski, do Antananarywy można polecieć z przesiadką w Paryżu. Lotnisko położone jest 17 km od Antananarywy. Najwięcej lotów obsługuje linia lotnicza Air Madagaskar – w większości są to połączenia wewnątrzkarajowe. Bilety lotnicze na wszystkie trasy są do kupienia w serwisie www.lotnicze-bilety.pl

 

Kuchnia

 

Kuchnia madagaskarska jest połączeniem wpływów dwóch kultur: francuskiej i arabskiej. Z Francji zapożyczono stosowanie podczas przygotowywania posiłków smalcu kaczego i gęsiego, natomiast z kultury arabskiej zachowało się podawanie do wielu dań kaszy kuskus. Jak na państwo wyspiarskie przystało, potrawy przyrządzane są głównie z ryb i owoców morza. Dania rybne przyrządza się z ryb nacieranych czosnkiem, szafranem, kminkiem oraz papryką. Z owoców morza najczęściej serwowane są krewetki. Wśród mięs królują baranina i drób, szczególnie kurczaki. Zarówno mięso jak i ryby najczęściej pieczone są na rożnie lub w piecu i podawane na talerzu wraz z warzywami. Do najbardziej znanych specjalności należą kurczak z imbirem, doprawiany dużą ilością czosnku i cebuli oraz bardziej deserowe danie - banany w cieście przyrządzanym z mąki pszennej i ryżowej.

Typowy malgaski posiłek jest podawany na podłodze, na rozłożonej macie. Wszystkie dania podawane są w tym samym czasie. Często pierwszym daniem jest zupa z warzyw. Na deser Malgasze jedzą owoce przyprawione szczyptą wanilii - Madagaskar jest często utożsamiany z tą aromatyczną rośliną. Niektórzy nazywają tę wyspę - z racji istnienia waniliowych plantacji - „Waniliową”.

 

Zwiedzanie

 

  • Antananarivo: ruiny królewskiego pałacu Królowej, pałac Premiera, Ogród Botaniczny i Zoologiczny Tsimbazaza.

  • Ambohimangi - dawna stolica i rezydencja Królów Merina, pałac króla Adrianampoinimerina „Rova”.

  • Fort Dauphin.

  • Półwysep Masoala – doskonałe miejsce na wędrówki i spacery.

  • Park Narodowy Andohahela.

  • rezerwat Berenty z rzadkimi okazami kameleonów, motyli i kolorowych ptaków.

Zdrowie

 

Osoby planujące wczasy na Madagaskarze powinny pamiętać o obowiązkowym szczepieniu przeciw żółtej febrze. Na wybrzeżu istnieje dość duże ryzyko zachorowania na malarię, dlatego zaleca się stosowanie środków ochrony przed ukłuciami komarów oraz profilaktycznych leków przeciwmalarycznych. Dodatkowo warto zaszczepić się przeciw WZW typu A, tyfusowi, tężcowi, polio i wściekliźnie. Należy pić wyłącznie wodę bultelkowaną lub napoje gazowanych. Infrastruktura medyczna jest bardzo ograniczona i często nie spełnia wymaganych standardów higieny. Zaleca się wykupienie przed przyjazdem międzynarodowego ubezpieczenia zdrowotnego.

 

Ambasady


W Republice Madagaskaru nie ma polskiej placówki dyplomatycznej. Akredytację ma ambasador RP w Nairobi w Kenii.

 

Ambasada RP w Nairobi

Red Hill Road 58

PO Box 30086, 00100 Nairobi

tel. +254 20 712-00-19/20/21 (centrala), fax +254 20 712-01-06

www.nairobi.polemb.net

email: ambnairo@kenyaweb.com

 

Informujemy, że strona internetowa wykorzystuje pliki cookies. Ustawieniami plikow cookies można zarządzać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się aby ukryć ten komunikat.